Spoznaj razliko: iščeš jakno ali bundo za pohodništvo, mesto ali odpra– BUSHMAN

Spoznaj razliko: iščeš jakno ali bundo za pohodništvo, mesto ali odpravo?

Spoznaj razliko: iščeš jakno ali bundo za pohodništvo, mesto ali odpravo?

Kaj želiš v njej doživeti?

Pri nakupu jakne in bunde bodi najprej razumen_a in si postavi dve osnovni vprašanji: v kakšnem vremenu jo želiš nositi in predvsem, kakšen namen ima? Zakaj je to pomembno? V prvem primeru se lahko bolje osredotočiš na njeno funkcionalnost, v drugem pa na njeno splošno kompaktnost (tj. shranjevanje, teža). Kar na potovanjih resnično potrebuješ, je udobje.

Jakne in bunde

So izbira številka ena. Bushmani vedo, da jih lahko dež doleti kadar koli in kjer koli, zato je več kot zaželeno, da se voda ne približa telesu. Vodotesnost jaken in bund je rešena na dva načina, in sicer z membrano ali s tesnilom.

  • Premaz je vrhnji sloj materiala s stopnjo hidroizolacije običajno do 2.000 mm vodnega stolpca. Na tkanino je preprosto "zlikana" posebna vodoodporna plast, ki dežnim kapljam preprečuje, da bi prodrle globlje. Takšna jakna je zato idealna za pohode ali krajše odprave, pa tudi za sprehode po mestu.

Naš nasvet: Mokro ali vlažno jakno oz. bundo vedno posuši na zraku (najbolje, če jo obesiš na obešalnik). V nasprotnem primeru lahko vodoodporna prevleka sčasoma poči, zlasti v pregibih. Če želiš izboljšati ali obnoviti nepremočljivost, jo posuši v sušilnem stroju na blagem programu.

 

  • Membrana je tanka nepremočljiva plast na notranji strani materiala jakne, zaradi česar je bolj zračna in vzdržljiva kot tista s premazom. Da bi bila membrana funkcionalna, mora biti na zunanji strani prekrita s tkanino, na notranji strani pa običajno z mrežo ali 3D-slojem. Jakne in bunde z membrano so dražje, vendar so idealne za zahtevnejše pohodništvo z velikimi temperaturnimi nihanji in dežjem ter za celodnevno nošenje (na primer ribolov).

 

Da bi res zdržala

Pri izbiri nepremočljive jakne in bunde se nikoli ne zanašaj le na vodni stolpec, temveč se osredotoči na podrobnosti. Pomembni pokazatelji so lepljeni šivi in močne, vodoodporne zadrge YKK. Zato jakna oziroma bunda ne pušča. Razmisli o temeljitem prezračevanju z domiselnimi zračniki in kapuco (z mokro glavo se ti bo težko udobno).

 

Jakna in bunda glede na aktivnost

Občasno pohodništvo – to je na primer sprehod s psom, izlet po mestu, kratek tek ali nabiranje gob v gozdu. V tem primeru izberi lažjo in lažje zložljivo jakno, ki ščiti pred rahlim dežjem in vetrom, vendar jo lahko snameš in pospraviš v nahrbtnik ali si jo zavežeš okoli pasu. Velika prednost takšnih jaken je nepremočljiva podloga, mrežasta podloga, kapuca z vrvico in veliko priročnih žepov za majhne predmete.

   

    

 

Pohodi in odprave – v takšnih primerih se v slabem vremenu ne moremo obrniti in oditi domov, zato izberi jakno ali bundo, ki tudi v najtežjih razmerah ne bo puščala in v kateri te ne bo prepihalo. Idealne jakne in bunde so tiste z nepremočljivo membrano (bolj dihajo kot tiste z nepremočljivim premazom) in debelo podlogo (po možnosti snemljivo, ki jo lahko nosiš ločeno kot jopico ali jopič). Več kot koristne so tudi prezračevalne odprtine (zlasti v pazduhah) in notranji žepi (zlasti za dokumente in dragocenosti).

 

 

Poudarek na stilu  – še posebej cenjen v mestu; v službi, na kosilu, skratka povsod, kjer se lahko hitro skriješ. Te jakne so lahko brez podloge in brez membrane, vendar morajo biti bombažne (navadna tkanina, keper ...) in morajo imeti veliko prostora za shranjevanje dokumentov, denarnice, telefona in drugih nujnih stvari. Pogoste so drzne vezenine, kontrastni šivi in druge elegantne podrobnosti.

Naš nasvet: Jakne BUSHMAN se odlično obnesejo pri encimskem pranju. To zagotavlja ne le večjo trpežnost zgornjega sloja jakne, temveč tudi zelo mehko in gladko površino.

Čudež, imenovan 3v1

Če v svoji garderobi ne želiš imeti jaken in bund za vsako priložnost posebej, izberi takšno, ki s svojo večnamensko uporabo izpolnjuje zahteve prehodne, mestne in zunanje jakne. Potovalne jakne 3v1 boš cenil_a skozi vse leto. Običajno imajo vgrajeno podlogo iz flisa, zato so dovolj tople, če pa podlogo odstraniš, dobiš lahko in zložljivo jakno za krajša potovanja ... Seveda so tudi vodoodporne in imajo celo vrsto funkcionalnih lastnosti, ki ti bodo prišle prav – kapuco, vrvico v pasu, podaljšano dolžino, zunanje in notranje žepe, prezračevalne odprtine ...

        
Želimo ti pravo izbiro in veliko kilometrov!
Ekipa BUSHMAN

Kaj iščete?

Košarica