Jakub Vágner: Mi potrebujemo naravo, ne ona nas– BUSHMAN

Jakub Vágner: Mi potrebujemo naravo, ne ona nas

Jakub Vágner: Mi potrebujemo naravo, ne ona nas

Jakub Vágner - ribič, pustolovec in popotnik - ima vso pravico povedati, kaj si misli o trenutnem odnosu med ljudmi in naravo. V njej preživi večino svojega časa in, kot pravi, je ta zanj vse. Na podlagi te ideje je nastal intervju, ki ga spremljajo spoštovanje, ponižnost in izkušnje človeka, ki že vrsto let spoštuje zakone narave.

 

BUSHMAN: Če bi morali v treh besedah opisati svojo strast do ribolova, katere bi bile te besede?

JAKUB: Svoboda, pustolovščina, znanje.

BUSHMAN: Niste samo ribič. V prvi vrsti ste pustolovec in popotnik. Kako in od kod prihajajo ideje za vaša odkrivanja?

JAKUB: Včasih sem svoja potovanja prilagajal predvsem vrstam rib, ki sem jih želel dokumentirati. Danes se osredotočam tudi na dokumentarne filme, ki niso povezani z ribolovom, in poskušam izbrati kraje, ki so čim manj pod vplivom sodobne civilizacije.

BUSHMAN: Katera odprava vam je v dobrem ali slabem smislu vzela sapo?

JAKUB: Vse, brez izjeme. Ne bi šel nekam, kjer ne bi bilo tako. Poleg tega se rad vračam v kraje in jih poskušam bolje spoznati. Nekatere lepote in dogodke se zaveš šele kasneje ...

BUSHMAN: Pustolovščina je predvsem adrenalin, evforija, pa tudi strah. Kako jo premagati?

JAKUB: Pustolovščine ne premagujem, ampak se je veselim:-). Veselim se je!

BUSHMAN: Že dolgo je minilo, odkar ste prvič vrgli palico. Kako se je v tem času spremenil Jakub Vágner?

Morda sploh ne:-). Mislim... gotovo je nekaj brazgotin, parazitov, tropskih bolezni in gub. Toda v sebi sem še vedno fant, ki se ne more naveličati vseh dišečih delov sveta.

BUSHMAN: Jezero Katlov je uresničitev vaših sanj, vaše zadovoljstvo? Se tu počutite kot doma?

Katlov je moj dom in tega sem zelo vesel. Dolgo občutka doma nisem poznal. Mislim, da je moral biti pravi čas, še posebej pa kraj. Z odprav sem se vračal v majhno stanovanje, s katerim nisem imel nobenega odnosa. To je bil hotel, v katerem ni živel nihče drug. Zdaj se vračam z ekspedicije in se veselim, da bom lahko sedel na vrtu ob jezeru in v miru opazoval vodo.

BUSHMAN: Spoštujete zakone narave in ste z njo tesno povezani že vrsto let. Kako se je v tem času spremenil odnos ljudi do narave? Ali opažate pozitivne spremembe?

JAKUB: Narava je zame vse. Brez nje ne bi bilo ničesar. Vedno bolj čutim ta občutek. V dvajsetih letih potovanj po svetu sem videl veliko nerazumljivega uničenja. Človeški pohlep je v zelo kratkem času uničil toliko čudes narave. Strah me je, kaj se bo zgodilo v naslednjih dveh desetletjih. Upam, da se bo spoštovanje do narave spremenilo in da bomo spoznali, da nas narava ne potrebuje. Mi potrebujemo naravo ...

Več o Jakubu Vágneru lahko izveš tu:

  • jezero Katlov – ribiški raj
  • Ribič | Jakub Vágner | Češka (jakubvagner.cz)
  • Jakub Vágner (@jakubvagner_official) • Fotografije in videi na Instagramu

Kaj iščete?

Košarica